Yazmaya başlayın ve arama sonuçları burada görünecektir...

TRY

Güncel endeks değerleri – Değerler ve grafiklerle birlikte endekslerin listesi + ayrıntılı incelemeler

Mevcut EN İYİ endeks değerleri

Dizin Değer 24 saat içinde değişim Şirket sayısı Kuruluş yılı Grafik 7 gün gönderildi
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Sermayeniz risk altında olabilir*
Filtreler
Göre sırala
Dizin
Değer
24 saat içinde değişim
Şirket sayısı
Kuruluş yılı

Bu sayfanın yukarısında 15 hisse senedi ve hisse senedi endekslerinin bir listesini bulacaksınız. Liste her zaman hisse senedi endekslerinin değerlerini, son 24 saatteki değişimlerini ve endekslerin son bir haftadaki grafiğini içermektedir. Ayrıca, her endeks için içerdiği şirket sayısı, endeksin oluşturulduğu yıl ve endeksin ayrıntılı bir incelemesine bir bağlantı hakkında bilgi de bulacaksınız.

Detaylı incelemede, örneğin endeksin nasıl hesaplandığını, kimin, ne zaman ve neden oluşturduğunu ve hangi şirketleri içerdiğini öğreneceksiniz.

Bu, dünya ekonomisinin veya belirli ülkelerin veya sektörlerin gelişiminin göstergeleri olarak kabul edilebilecek en iyi bilinen endekslerin bir listesidir. Bu borsa endeksleri ticaret, yatırım veya ekonomi ile ilgilenen herkese tanıdık gelmelidir.

Endekslerin mevcut değeri size tek başına fazla bir şey söylemez. Nasıl hesaplandığını, endeksin ne zaman oluşturulduğunu ve ilk değerinin ne olduğunu bilmeniz gerekir.

Endeksler nedir?

Hisse senedi ve diğer endeksleri bir varlık sepeti olarak düşünebilirsiniz. Ve bu sepet önceden belirlenmiştir ve herkes tarafından bilinen kurallara göre oluşturulmaktadır; böylece herkes endeksten ne bekleyeceğini bilir. Endeksler her türlü şey için olabilir – hisse senetleri, emtia, tahviller ve diğer her şey. Ayrıca birçok kategoriye ayrılabilirler ve herkes kendisine uygun kategoriyi bulabilir.

Endeksler ne için ve nerede kullanılır?

Günümüzde endeksler yatırım dünyasının temelini oluşturmaktadır. Özellikle de profesyonel olanın. Çünkü her endeks bir yatırım alanının ortalama gelişimini gösterir, fon yöneticileri ve bireysel yatırımcılar için bir kıyaslama ölçütü, stratejilerini ve çalışmalarını karşılaştırabilecekleri bir girdi görevi görür.

Endeksler, iş, duygu ve insan faktörü olmaksızın varlıkların performansını gösterir. Bu da kişisel portföylerin performansını, riskliliğini ve diğer ölçütlerini bunlarla karşılaştırarak bir yatırımcının harcadığı çabaya göre başarılı olup olmadığını görmeyi mümkün kılar.

Değil

Burada bireysel ve profesyonel yatırımcıların büyük çoğunluğunun uzun vadede endekslerden daha iyi performans gösteremediğini belirtmekte fayda var. Piyasalar ortalama olarak bireysel yatırımcılardan daha akıllıdır. Ortalama bir kişi, asgari ücretlerle pasif olarak yönetilen bir fon satın alıp, hiçbir şey yapmadan oturup birkaç yıl beklemekten çok daha iyi seviyededir.

Pasif yatırımın yaygınlığı göz önüne alındığında, endeksler bireysel ürünler oluşturmak için de kullanılmaktadır. ETF’ler pasif olarak yönetilen ürünlerdir ve stratejileri genellikle basitçe bir endeksin varlık bileşimini taklit etmektir. Dünyanın en iyi bilinen endeksi olan S&P 500 buna bir örnektir ve günümüzde çok sayıda fon bu endeksi takip etmektedir. Sadece dünyanın en büyük ilk beş ETF’si arasında bile bu endeksi takip eden 3 fon bulunmaktadır.

Endeksler birçok kritere göre ayrılmıştır. Hepsini tek tek inceleyelim ve net bir şekilde açıklayalım.

Satın alınan varlıkların türüne göre bölünme

İlk olarak, endekslerin gerçekte ne içerdiğine bakalım. Prensip olarak, hayal gücünüzün bir sınırı yoktur ve her türlü şeyi bulabilirsiniz. Tüm ana varlık sınıflarını takip eden endeksler vardır, yani:

  • Hisse senedi endeksleri
  • Tahvil endeksleri
  • Emtia endeksleri
  • Kripto para endeksleri

Her biri farklılık gösterebilir ve genellikle kendine özgü özellikleri vardır.

Hisse senedi endeksleri açık ara en çok sayıda olanlardır ve aynı zamanda genellikle en popüler olanlardır. Yatırılan sermaye miktarına göre ilk beş endeks içinde yalnızca hisse senedi endeksleri yer almaktadır. Bunlar aynı zamanda en fazla çeşitliliğe sahip olanlardır.

Tahvil endeksleri genellikle devlet sektörünü, şirket tahvillerini ve bu ikisinin bazı kombinasyonlarını izleyenler olarak ayrılır.

Emtia endeksleri gerçekten çok az. Ama bunda şaşılacak bir şey yok. Emtialar küresel olarak işlem görmektedir ve diğer enstrümanlara kıyasla sayıları gerçekten azdır.

Kripto para endeksleri konusunda ise, esas olarak dünyadaki en büyük kripto para birimlerine odaklandıklarını ve küçük projelerin burada bulunmayacağını dikkate almalısınız.

Sektöre göre bölünme

Hisse senedi endeksleri için her şey endüstri sektörüne göre de bölünebilir. Örneğin, takip eden endeksler vardır:

  • Finansal Kurumlar
  • Tüketim Malları
  • Enerji Sektörü
  • Malzemeler

Ve diğer birçok sektör. Elbette bu endekslerin içinde coğrafya vb. gibi konuları ele almak için daha da ayrıntılı özellikler olabilir.

İnşa edilme şekillerine göre üç tür endeks

Her endeksin farklı bir varlık türü içerebileceği gerçeğini zaten ele almıştık. Bununla birlikte, fon değerinin farklı varlıklar arasında gerçekte nasıl tahsis edildiği konusunda da farklılıklar bulunabilir. Temel olarak kullanılan üç ana yöntem vardır ve bunlardan farklı türler türetilir:

  • Fiyat – Fiyat endeksleri varlıkların kendi fiyatlarını ele alır. Değerleri, her şeyi uygun bir bağlama oturtmak için hesaplamaya dahil edilen bir bölen ile başlıkların fiyatlarındaki artış ve düşüşe dayanır. Örneğin, ABD’de en çok işlem gören 30 hisse senedinin fiyatını izleyen Dow Jones Endüstriyel Ortalaması (DJIA) bu ilkeye göre çalışır.
  • Değer – Değer endeksleri fiyat endekslerine kıyasla çok daha basittir. Fiyatları bir şirketin piyasa değeri üzerinden hesaplanır. Şirket ne kadar büyükse, endekste o kadar fazla yer alır. Örneğin, ABD’nin en büyük 500 şirketinin fiyatını izleyen ABD S&P 500 endeksi bu şekilde çalışır.
  • Bu iki hesaplama yönteminin yanı sıra, her şirkete tam olarak aynı alanı veren üçüncü bir yöntem daha vardır. Ancak bu eşit düzenleme daha çok ürünlerin kendileri için kullanılmaktadır. Örneğin, QQQE adlı bir ETF Nasdaq-100 endeksinin fiyatını takip eder; ancak bu borsa yatırım fonundaki varlıkların tümü, fiyat veya piyasa değerine bakılmaksızın aynı ağırlığa sahiptir.

Hisse Senedi Endekslerinin Coğrafi Dağılımı

Endeksler, varlıkların kendileri gibi, izledikleri bölgelere göre ayrılır. Bireysel endeksler genellikle belirli bir ülke ve borsayı ele alır; ancak daha geniş bir perspektiften de görülebilirler. Örneğin her şeyi üç gruba ayıran MSCI tarafından kullanılan ayrım budur.

Tüm bireysel endeksleri listelemeyeceğiz. Sayısız endeks söz konusu. Her gelişmiş ülkenin kendi endeksi olduğu gibi daha küçük oyuncuların da mevcuttur. Hatta bazı ülkelerde düzinelerce var. Bu yüzden hızlıca sadece Finlio‘da detaylandırdıklarımızı açıklayalım. Bu nedenle her birinin üzerine tıklayabilir ve gerekli tüm ayrıntıları okuyabilirsiniz.

Gelişmiş piyasa endeksleri

Gelişmiş piyasalar genellikle en büyük, en güvenli ve en çok düzenlemeye tabi olan piyasalardır. Çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan dünyanın en büyük şirketlerine ev sahipliği yaparlar. Ancak elbette Avrupa, Asya ve Avustralya’daki ülkelerden de temsilciler vardır.

Gelişmiş piyasalar, en azından Gelişmekte Olan ve Sınır piyasalara kıyasla daha düşük riskli olmaları bakımından spesifiktir. Kriz dönemlerinde burada işlem gören şirketlerin fiyatlarını çok daha iyi korudukları doğrudur.

  • Dow Jones Endüstriyel Ortalama – DJIA kullanımdaki en eski endekslerden biridir. 1896 yılında oluşturulmuş ve bir dizi değişikliğe uğramıştır. ABD’nin en büyük 30 hisse senedi şirketini takip eder.
  • S&P 500 – S&P 500 adını bilmeyen yoktur. Dünya çapında en yaygın kullanılan gösterge endeksidir. Piyasa değerine göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük 500 şirketi içerir.
  • Nasdaq-100 – Endeks, ABD Nasdaq ticaret sisteminde işlem gören şirketlere odaklanır. Nispeten genç bir borsa olduğu için öncelikle teknoloji şirketlerini içerir. Endeks sadece bu borsadaki en büyük 100 şirketi barındırır.
  • Russell 2000 – Bu endeks, piyasa değeri oldukça düşük olan hisse senetlerinin performansını ölçmeyi amaçlamaktadır. ABD piyasasında işlem gören daha küçük şirketlere para yatırmak isteyen yatırımcılar için bir ölçüttür. Birkaç “Russell” endeksi vardır; ancak bu endekslerin tümü ana Russell 3000 endeksinden türetilmiştir.
  • CAC 40 – Listemizdeki Avrupa kıtasından ilk endeks. CAC 40, Euronext Paris borsasında işlem gören en önemli 40 şirketi takip eder.
  • Avusturya Ticaret Endeksi – Bu endeks Avusturya borsasına odaklanmaktadır. Başlangıç değeri 1000 olacak şekilde 1991 yılında oluşturulmuştur. Diğerleri gibi, bu endeks de yerel pazardaki en büyük şirketlerin performansını izler. Şu anda 20 başlık saymaktadır
  • FTSE 100 – Avrupa’nın en büyük borsalarından biri Londra’daki borsadır. FTSE 100, Birleşik Krallık’ın unvanlarını takip eden endekstir. Sadece ismiyle bile, borsadaki en büyük 10 şirketi içerdiği ve buradaki piyasanın yaklaşık yüzde 80’ini kapsadığı tahmin edilebilir.
  • Hang Seng Endeksi – Asya’daki piyasaların bile kendi endeksleri vardır. Hang Seng Endeksi, dünyanın finans merkezi olan Hong Kong’daki borsada yer alan unvanları takip eder. Toplamda, borsadaki en büyük 50 şirketi içerir ve bunlar piyasa değerlerine göre endekste sıralanır.
  • Nikkei 225 – Muhtemelen Asya’dan en iyi bilinen endeks sadece Nikkei 225’tir. 225 en büyük şirketin performansını izleyen Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nın bir endeksidir. Endeksin kökleri, oluşturulduğu 1950 yılına kadar uzanmaktadır. Değeri, bireysel varlıkların fiyatlarından elde edilir.
  • DAX 40 – Bu, Frankfurt Borsası’ndaki en iyi 40 şirketi izleyen bir Alman endeksidir. Endeks 1988 yılında sadece 30 şirketle başlamıştı. 2021’de on şirket daha eklenmiştir.
  • Euro Stoxx 50 – Bu endeks, birkaç ülkeden hisse senetlerini aynı anda takip ettiği için biraz aykırı değerdedir. Belçika, Fransa, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, Almanya, İspanya ve İtalya olmak üzere sekiz Euro bölgesi ülkesinden toplam 50 şirket içerir. Şirketlerin en büyük yüzdesi Fransa ve Almanya’dandır.
  • FTSE MIB– Gelişmiş piyasayı takip eden bir başka endeks. Bu kez İtalya’dan şirketler. Genel olarak, endeks yerel borsanın tüm kapitalizasyonunun yaklaşık %80’ini içerir. Toplamda, piyasa değerlerine göre endekste ağırlıklandırılan en büyük 40 şirketi takip eder.

Gelişmekte olan piyasalar

Gelişmekte olan piyasalar ekonomik potansiyeli olan, nispeten istikrarlı, ancak genellikle ekonomik olarak güçlü olmayan ülkelerdir. Doğu Avrupa’da, Güney Amerika’da vb. ülkelerde bunlardan bulabiliriz. Bir başka özelliği de buradaki borsanın o kadar büyük olmamasıdır.

Döviz piyasasında olduğu gibi, kriz dışında ve kriz sırasında yatırımcı davranışlarındaki farkı şimdiden görebilirsiniz. Küresel ekonomik sorunlarda yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardan kaçmakta ve para birimleri gibi varlıklar değer kaybetmektedir.

  • PX – Çek Cumhuriyeti gibi nispeten küçük bir ülkenin bile kendi hisse senedi endeksi vardır. Kökleri geçen bin yıla kadar uzanır; ancak bugünkü haliyle endeks 2006 yılında oluşturulmuştur. Var olduğu süre boyunca endekse çok sayıda şirket dahil olmuştur, ancak bugün sadece 10 şirket bulunmaktadır. Bu aynı zamanda diğer ülkelerle kıyaslandığında gerçekten çok küçük olan borsanın gelişimi ve büyüklüğü hakkında da çok şey anlatmaktadır. Hisse senetleri arasında elbette CEZ veya Komerční banka gibi ana taşıyıcıların yanı sıra eczane ağı Pilulka’nın hisselerini de bulacaksınız.
  • WIG 20 – Varşova Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören en büyük 20 şirketi takip eden bir endekstir. Polonya endeksi, şirketleri şirketin genel büyüklüğüne göre değil, halka açıklık oranlarının piyasa değerine göre sıralamaktadır. Endeks 1992’den beri faaliyettedir ve 1000’den başlamıştır.

Sınır Piyasalar

Sınır (frontier) piyasalar, öncelikle istikrarsız bir sosyo-ekonomik ortamdan, küçük pazar büyüklüğünden ve daha az gelişmiş ve uygulanan yasalardan kaynaklanan aşırı riskliliklerine özgüdür. Ayrıca şeffaflık ve bireysel şirketlerin mali durumunun gerçek durumu sorunu da vardır.

Yatırımcılar bu pazarlara girmek isteyip istemediklerini gerçekten düşünmelidir. Bu ülkelerdeki insanlar ve şirketler özünde kötü ya da kötücül değildir. Ancak çevrelerindeki ortam, başka yerlerde izin vermeyecekleri şeylere izin vermektedir.

  • Rusya Ticaret Sistemi – Moskova Borsası’nın resmi endeksidir. Tek tek şirketlerin piyasa değerlerine göre derlenen bir endekstir ve tam olarak 50 şirket içerir. Enerji şirketleri endekste en büyük temsile sahiptir, malzeme ikinci ve finans sektörü üçüncü sırada yer almaktadır.
  • CHNComp – Endeks, Şanghay Borsası’nda işlem gören Çinli şirketlerin performansını izler. Sabit bir sayısı yoktur. Bu yazının yazıldığı sırada endeks 1.400’den fazla halka açık şirket içeriyordu. Şirketler piyasa değerlerine göre endekse dahil edilmektedir.

Boyuta göre bölme

Endeksler ayrıca içerdikleri bölgelerin büyüklüğüne göre de bölünmüştür. Bazı endeksler tek bir ülkenin yüzölçümünü takip etmektedir. Bunları zaten birkaç satır yukarıda tartıştık.

Ancak diğer endeksler örneğin tüm Avrupa Birliği‘ni takip edebilir. Örneğin, 17 Avrupa ülkesinden 600 hisse senedini izleyen ve bu bölgedeki tüm piyasanın yaklaşık %90’ını kapsayan STOXX Europe 600 gibi.

Elbette daha da geniş bir yelpazeyi takip eden endeksler de vardır. Gelişmiş piyasalar için endeksler bulabileceğimiz gibi, örneğin dünya genelindeki hisse senetleri için de endeksler bulabiliriz.

En iyi bilinen ve en popüler endeksler

Dünya çapında binlerce olmasa da yüzlerce borsa endeksi vardır. Bu nedenle hangilerinin en popüler olduğunu basitçe belirlemek mümkün değildir. Bu, değerlerine, geçmişlerine, şirketlerin toplam piyasa değerlerine veya belki de internet arama motorları kullanılarak her bir endeks için yapılan arama sayısına dayanabilir.

Bir yatırımcının bakış açısından, muhtemelen en iyi ölçüt, çoğu durumda yukarıda bahsedilen endekslerden birini izleyen pasif performanslı ETF’lerin büyüklüğüdür. Bu metriği kullanmak bize hangi endeksin (ve içindeki varlık sınıfının) en popüler olduğuna dair nispeten doğru bir resim verir.

En iyi bilinen ve en popüler endeksler arasında şunlar yer almaktadır:

  • S&P500 – ABD’nin en büyük 500 şirketi
  • Nasdaq-100 – ABD Nasdaq’ın en büyük 100 şirketi
  • FTSE Gelişmiş Piyasalar – Amerika Birleşik Devletleri hariç gelişmiş piyasaları takip eden endeks
  • Dow Jones – ABD’nin en büyük 30 şirketi

Ancak yatırımlarınızı seçerken öncelikle kendi bilginiz size rehberlik edecektir. Bir endeksin ve ona bağlı ETF’nin popüler olması, sizin için iyi bir seçim olduğu anlamına gelmez. Portföy stratejinize hiç uymayan iyi seçilmiş bir fon gerçekten büyük zararlar verebilir.

Bu makaleyi beğendiniz mi?
0
0