Yazmaya başlayın ve arama sonuçları burada görünecektir...

TRY

NFT koleksiyonlarının güncel fiyatları – Fiyatlar ve grafiklerle birlikte koleksiyonların listesi + ayrıntılı incelemeler

Bu sayfada, NFT fiyatı da dahil olmak üzere en ünlü NFT koleksiyonlarının bir listesini bulacaksınız. Listedeki koleksiyonların en ünlüleri hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz incelemeler de sitemizde mevcut. Her koleksiyonun birbirinden nasıl farklı olduğunu merak ediyorsanız, aşağıda her türün açıklamalarını da bulacaksınız.

NFT koleksiyonlarının listesi

NFT Güncel fiyat 24 saat içinde değişim Grafik 7 gün gönderildi
Filtreler
Göre sırala
NFT
Güncel fiyat
24 saat içinde değişim

NFT koleksiyonları nedir?

NFT, “non-fungible token” ifadesinin kısaltılmış hali olup, değiştirilemez token anlamına gelmektedir. NFT, blok zincirinde saklanan ve öğenin türünü ve gerçek sahibini kolayca belirlemek için kullanılabilen bir dijital sahiplik kanıtı olarak düşünülebilir.

Eşya ile dijital mülkiyeti kastedebiliriz: sanat, koleksiyon kartları, PFP koleksiyonları, şarkılar, sanal dünya, alanlar, biletler, hizmetler, oyun öğeleri vs.

NFT’ler merkezi ve merkezi olmayan NFT pazar yerlerinde ve bu yeni teknolojinin kullanılmasını sağlayan blok zincirinde alınıp satılabilmektedir. Bu yeni ve oldukça spekülatif bir sektör olmasına rağmen, NFT’lere olan ilgi hızla artmaktadır. Sadece 2021 yılında, işlem hacmi 40 milyar doları aşmış ve birçok NFT 1 milyon dolardan fazla bir fiyata satılmıştır.

Hangi NFT koleksiyonları mevcut?

Kullanıma göre koleksiyonların sınıflandırılması

En pazarlanabilir NFT kategorileri arasında PFP koleksiyonları, sanat, sanal topraklar (dünyalar) ve oyun öğeleri yer almaktadır. Ancak bunlara ek olarak, aşağıda açıkladığımız diğer birkaç kategorideki NFT’leri toplamak, takas etmek ve kullanmak mümkündür.

Sanat

Sanat, NFT‘nin en popüler ve şu anda en çok kullanılan biçimlerinden biridir. Bunlar, çoğunlukla resim veya kısa animasyonlar şeklinde olan dijital sanat eserleridir. NFT, sanatçıların galeriler, distribütörler veya küratörlerin yardımı olmadan küresel bir hayran kitlesi oluşturmasına olanak tanır. NFT meta verilerine imzanızı ekleme imkanı da sanat eserlerinin özgünlüğüne katkıda bulunur.

Satılan en pahalı NFT, sanatçı Beeple’ın Everydays: the First 5000 Days adlı dijital eseridir ve eser 69 milyon dolara satılmıştır.

NFT’deki en ünlü sanatçılardan bazıları şunlardır: yukarıda bahsedilen Beeple, PAK, Xcopy, Fewocious.

PFP Koleksiyonu

Bunlar profil resimleri olarak adlandırılan ve genellikle 10.000’lik miktarlarda avatarlardan oluşan bir koleksiyondur. Avatarların her biri rastgele oluşturulan ve birleştirilen benzersiz nadir özelliklere sahiptir.

En ünlü PFP koleksiyonlarından bazıları CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club ve CloneX’tir.

PFP projelerinin faydaları, benzer düşünen bir toplulukla bağlantı, özel üye avantajları ve NFT’nin sosyal medya profil resmi olarak kullanılmasıdır. Bu tür koleksiyonlar genellikle eğlence veya giyim endüstrisinde genel bir küresel marka oluşturmayı amaçlar; ancak nadiren de olsa avatarlarını sanal dünyalara bağlamayı da amaçlarlar.

Sanal Dünyalar

Sanal dünyalar veya metaverse, iletişim kurmanın, veri paylaşmanın ve eğlencenin tadını çıkarmanın mümkün olduğu İnternet’in 3D versiyonlarıdır.

Farklı sanal dünyaların farklı amaçları vardır. Örneğin Second Life konserler, konferanslar ve sergiler için alanlar ve mekanlar sağlarken, SandBox daha çok oyun amaçlı bir kullanım sunmaktadır. Metaverse’de NFT, arazi satışı, özel metaverse etkinlikleri, karakterler veya kıyafetler veya eşyalar şeklinde olabilir.

En iyi bilinen sanal dünyalardan bazıları Decentraland, Somnium Space, SandBox ve NFT Worlds’dür.

Oyun

NFT oyunları (oyna-kazan veya kısaca P2E olarak da adlandırılır) belirli bir oyun dünyasında değer yaratma ve ödüllendirme fırsatı sunar. Oyuncular hem yatırım hem de oyun deneyimi için benzersiz NFT oyun öğeleri (gemiler, silahlar, taşınabilir öğeler) satın alabilirler.

En ünlü oyun NFT’lerinden bazıları Axie Infinity, Pegaxy, Splinterlands’dir.

Kullanılabilirlik

Bu tarz NFT‘lere sahip olmak, sahiplerine ödüller, özel gruplara erişim veya sanal ve gerçek etkinliklere davet gibi belirli üyelik hakları ve avantajları sağlar.

Sanal dünyalara (metaverse) benzer şekilde, kullanılabilirlik NFT’lerinin (utility NFT) kullanımı kapsamlıdır ve bir dizi farklı kategoriye ayrılabilir – en çok kullanılanlar topluluk NFT grupları, POAP’lar (blok zincirinde saklanan dijital bellekler) veya uzun bir sayısal cüzdan adresi yerine Finlio.eth gibi cüzdan adreslerini adlandırmak için ENS alanlarıdır.

En iyi bilinen Utility NFT projelerinden bazıları Premint Collector pass, The Meta Key, PROOF Collective’dir.

Koleksiyoncu “kartları”

NFT’nin ortaya çıkışı, özgünlük ve nadirlik yönünün önemli olduğu koleksiyoncu kartlarına da fayda sağlamaktadır. NFT ve blok zinciri teknolojisi kullanılarak tüm özellikler anında tanımlanabilir. Daha önce ticaret kartları için gerekli olan gerçek bir aracının işlevi de ortadan kalkmaktadır.

En ünlü koleksiyon kartlarından bazıları NBA Top Shot, Sorare, Curio Cards’tır.

Blok zincirine göre bölünme

NFT ticareti için bir blok zinciri seçimi birkaç açıdan değerlendirilebilir: kullanıcı sayısı, aylık işlem hacmi (likidite) ve ücret miktarı.

Ethereum

Ethereum, NFT ticaretinde baskın blok zincirlerinden biridir. Blok zinciri 500.000’den fazla aktif kullanıcı, aylık 2,5 milyar dolarlık işlem hacmi ve 20-150 dolar arasında değişen ücretler sunmaktadır (mevcut gaz ücretine göre).

Solana

Solana, NFT için en önde gelen ikinci blok zinciri olarak kendini kanıtlammış ve giderek ivme kazanmaktadır. Aktif kullanıcı sayısı 300.000’e ulaşmış durumda; aylık işlem hacmi 1,5 milyar dolar civarında ve ücretler birkaç dolar aralığında.

Polygon

Polygon, Ethereum’un otonom akıllı sözleşmeler kullanarak daha hızlı ve ölçeklenebilir çözümler oluşturmaya olanak tanıyan 2. katmanı işlevini yerine getirmektedir. Blok zinciri yaklaşık 250.000 aktif kullanıcı barındırmakta olup, aylık işlem hacmi 40-80 milyon dolar aralığında ve düşük ücretler Solana’da olduğu gibi tipik olarak birkaç dolara kadar çıkmaktadır.

NFT teknolojisini kullanan bir dizi blok zinciri bulunmaktadır – Cardano, Tezos, Avalanche, Binance Smart Chain, Flow, Ronin ve diğerleri.

Bu makaleyi beğendiniz mi?
0
0