Yazmaya başlayın ve arama sonuçları burada görünecektir...

TRY

Kripto para birimlerinin fiyatları

Aşağıda 411 kripto para birimlerinin bir listesini ve oranlarını bulacaksınız. Listede kripto para birimlerinin geçen haftaki grafikleri, piyasa değerleri ve son 24 saatteki kripto para birimi fiyat değişiklikleri yer almaktadır. Bu en ünlü ve en büyük kripto para birimlerinin listesi olsa da gerçekte bunlardan binlerce, hatta yüz binlerce mevcut.

EN İYİ kripto paraların güncel fiyatları

Kripto İçin Güncel fiyat 24 saat içinde değişim Genel piyasa değeri Grafik 7 gün gönderildi
Filtreler
Göre sırala
Kripto İçin
Güncel fiyat
24 saat içinde değişim
Genel piyasa değeri

Yukarıdaki listede yer alan kripto para birimlerinin birçoğu, daha sonra kripto para birimlerini anlamanıza ve yatırım yapmanıza yardımcı olmak için dijital para birimi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz kendi ayrıntılı incelemelerine de sahiptir. Kripto para birimi oranları tek başına size fazla bir şey söylemez. Kripto para biriminin arkasında kimin olduğunu, hala üzerinde çalışılıp çalışılmadığını ve herhangi bir kullanımı veya geleceği olup olmadığını bilmeniz gerekir.

Çoğu modern kripto varlığın ana hedefi, Bitcoin’de olduğu gibi alternatif bir finansal sistem yaratmak olmaktan çıkalı çok oldu. Günümüzde, Web3 şirketleri genellikle başlangıç maliyetlerini karşılamak, tokenları açık piyasada satabilecek yatırımcılara para iade etmek ve tüm projeyi tokenlaştırmak için yeni tokenlar çıkarmaktadır. Bu, token sahiplerinin DAO’lar (merkezi olmayan özerk kuruluşlar) aracılığıyla kullandıkları projede oy hakkı elde ettikleri anlamına gelmektedir. Böylece, merkezsizleştirme yolu yaklaşık 15 yıl sonra hala kripto para birimleri tarafından takip edilmektedir.

Tüm kripto para birimlerinin bir diğer ortak noktası da blok zinciri (çok ilginç Hedera Hashgraph (HBAR) projesi gibi birkaç istisna dışında) üzerinde konuşlandırılmalarıdır. Sonsuz sayıda kayıt içeren merkezi olmayan dağıtılmış bir veritabanı (ya da sadece işlemleri kaydeden bir defter) olarak blok zinciri teknolojisi, özünde kripto para birimleriyle bağlantılıdır.

Kripto paralara yatırım yapmak için birden fazla neden vardır. Bitcoin esas olarak bir değer koruyucusu olarak tavsiye edilir, ancak altcoinler bu hırsa sahip değildir. Değerleri, örneğin ilişkili oldukları projenin nasıl ilerlediğine göre belirlenir. Buna göre, daha sonra birçok kategoriye ayrılırlar.

Farklı kripto para türleri aşağıda sunulmuştur.

Kripto para türleri hakkındaki makalenin içeriği

Kripto para kategorizasyonu: temel ilkeler

İlk olarak, kripto para birimlerinin ayırt edilebileceği temel ilkelere bakalım.

İş İspatı (Proof of Work – PoW) ve Hisse İspatı (Proof of Stake – PoS)

Bu, kripto paraların hangi mutabakat mekanizmasını kullandıklarına göre bölünmesidir. Proof of Work için madenciler karmaşık matematiksel hesaplamaları çözerek mutabakat sağlar. Buna karşılık, daha az enerji tüketen Proof of Stake kripto para birimlerinde madencilik yapılmaz. İşlemler madenciler tarafından değil, coinlerini staking amaçlı kilitleyen doğrulayıcılar tarafından doğrulanır.

Hileli davranışlarda bulunmaları halinde, kesmeyle cezalandırılırlar. Proof of Stake mekanizması çeşitli modifikasyonlara sahiptir ve bunlar daha sonra “Delegated Proof of Stake”, “Proof of History” veya “Proof of Authority” gibi farklı etiketlerle anılır.

Yerel Coinler ve Tokenlar

Yerel coin, blok zincirinin ana kripto para birimi olan, işlem ücretlerini (gaz) ödemek için ve madenciler veya doğrulayıcılar için bir ödül olarak kullanılan bir kripto para birimini ifade eder. Tokenlar ise yalnızca token oluşturulmasını sağlayan yabancı bir blok zincirinde oluşturulan akıllı sözleşmelerdir ve blok zincirinin kendisi için hiçbir işlevi yoktur.

Değil

Not: Blok zincirinizin yerel bir coin’i bile başka bir ağda bir token şeklinde mevcut olabilir. Örneğin, ether Ethereum blok zincirinin yerel coinidir, ancak bir BEP-20 token olarak “yabancı” BNB Akıllı Zinciri üzerinde de konuşlandırılmıştır.

Layer 0 blok zincirleri, Layer 1 blok zincirleri, Layer 2 blok zincirleri ve yan zincirler

En temel birim Katman 1 blok zincirleridir. İlk katman tüm kayıtları içerir ve aynı zamanda en güvenli olanıdır. Bununla birlikte, aşırı yüklendiği de olur. Özellikle, Ethereum gibi daha önceki ağların işlem hacmi düşüktür, bu da yavaşlamalara ve yüksek işlem ücretlerine yol açar. İşlemlerin yürütülmesini ana katmandan uzaklaştıran ve sonucu ona yazan daha hızlı ve daha ucuz Katman 2 katmanları tarafından ele alınan ölçeklendirme eksikliğidir.

Yan zincirler L2 blok zincirlerinden farklı olarak ana ağın güvenliğine dayanmaz; ancak kendi mutabakat protokollerinin yanı sıra yan zinciri güvence altına alan kendi doğrulayıcılarına sahiptir.

Son olarak, Katman 0 blok zincirleri, üzerinde birden fazla L1 blok zincirinin inşa edilebileceği veya bağlanabileceği, daha sonra birbirleriyle birlikte çalışabilecekleri, yani birbirleriyle kolayca iletişim kurabilecekleri ve örneğin kaynakların aralarında kolayca aktarılabileceği bir altyapının adıdır.

Kripto para kategorizasyonu: bireysel türler

Şimdi kripto para birimlerinin farklı gruplara göre ayrıntılı kategorizasyonuna daha yakından bakalım. Bu ayrımı bilmekte fayda var; zira belirli bir gruptan bir kripto para birimi önemli ölçüde büyürse, genellikle o sektördeki diğer kripto para birimlerini de beraberinde sürükler.

Merkezi borsa kripto para birimleri (CEX’ler)

Coinbase hariç tüm büyük küresel borsaların kendi token’ları vardır (Coinbase kendi token’ını çıkarmayan tek borsadır, ancak $COIN hisseleri çıkarmıştır). Borsada işlem gören kripto para birimleri genellikle kaliteli bir yatırımdır; ancak FTX’in ve FTX Token’ın iflasının bize gösterdiği gibi elbette risksiz değildir. Bu gruptaki kripto para birimlerini portföyünüze dahil etmek için çeşitli nedenler vardır – borsalar sahiplerine daha ucuz işlem ücretleri ve bir borsa ödeme kartı edinmeleri halinde daha fazla para iadesi sunarlar veya yeni kripto para birimlerinin ilk arzına – örneğin İlk Borsa Tekliflerine (IEO’lar) katılmalarını sağlarlar.

Örnekler: BNB (BNB), OKB (OKB), Cronos (CRO), Huobi Token (HT), KuCoin Shares (KCS)

Merkezi olmayan borsa kripto para birimleri (DEX’ler)

Merkezi olmayan borsalar bile kendi kripto para birimlerini çıkarmaktadır. Merkezi muadillerinin aksine, bunlar öncelikle sözde yönetişim tokenlarıdır – yani DAO’lar oluşturmak ve topluluğun merkezi olmayan kararlara ve öneriler olarak adlandırılan oylamalara – projenin gelecekteki yönü ve değişiklikleri hakkında önerilere katılması için kullanılırlar. Bu gruptan kripto varlık çıkarma yöntemi de ilginçtir. Bunun nedeni, söz konusu DEX’i ilk kullanan sadık kullanıcılara genellikle airdrop edilmeleridir.

Örnekler: Uniswap (UNI), PancakeSwap (CAKE), Loopring (LRC), dydX (DYDX)

Anonim kripto paralar

Gizlilik coinleri işlemlerin mutlak anonimliğine odaklanır ve vergi makamları ile düzenleyicilerin başını ağrıtır. Bazılarınızın bildiği gibi, Bitcoin yalnızca sözde anonimdir, yani blok zincirindeki adresler bir bireyin kişisel bilgileriyle hiçbir şekilde bağlantılı olmamasına ve olamamasına rağmen (örneğin banka hesaplarında olduğu gibi), tüm işlemler sonsuza kadar blok zincirine yazılır, blok zinciri halka açıktır ve işlem izi kolayca takip edilebilir. Dolayısıyla, bir adres örneğin bir borsadaki KYC onaylı bir hesaba bağlıysa, bu adresin kime ait olduğunu bulmak zaten mümkündür.

Ancak anonim kripto para birimlerinin yaratıcıları, işlem izini tanınmaz hale getirmek için kodu yazdılar, böylece hiç kimse adresin nereye veya nereden para gönderdiğini bulamaz.

Örnekler: Monero (XMR), ZCash (ZEC), Dash (DASH), Horizen (ZEN)

“Meme” Kripto Para Birimleri

2021’de ilgi odağı haline gelen tuhaf bir yatırım grubu. “Meme” hisse senetleri gibi “meme” kripto para birimleri de fiyatlarını herhangi bir temele değil, esas olarak etraflarında oluşan yutturmacaya dayandırmaktadır. Milyarder Elon Musk’ı ve Dogecoin (DOGE) kripto para birimi hakkındaki tweetlerini mutlaka duymuşsunuzdur.

İşlevsellik söz konusu olduğunda, bu tür kripto para birimleri işe yaramaz. Listemizde yalnızca birkaç tane var. Kripto topluluğu tarafından benimsenmiş ve onun ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olanlara yer verilmiştir. Ancak dikkat edin, bu birkaç istisna dışında binlerce “meme” token daha yaratıldı, ancak fiyatları yaratıldıktan sonraki haftalar veya aylar içinde tam anlamıyla sıfıra düştü.

Örnekler: Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Floki Inu (FLOKI)

Dino coinler

Dino coinler, artık neredeyse hiçbir gelişme göstermeyen, ancak bir şekilde dünyanın önde gelen borsalarında varlıklarını sürdüren ve unutulmayı reddeden erken, çok eski kripto para birimleri için biraz alaycı bir tanımlamadır. Benzer şekilde, fiyatları muhtemelen hiçbir zaman “fiyat keşfi” ve bu kategorideki coinlerin artık şaşırtacak hiçbir şeyi yok.

Örnekler: XRP (XRP), Litecoin (LTC), Stellar (XLM), Dash (DASH), Neo (NEO), DigiByte (DGB)

Oracle’lar

Oracle’lar, merkezi olmayan bir doğrulayıcı düğüm ağı tarafından doğrulanan güvenilir ve güncel bilgileri iletmek için kullanılan hizmetlerdir. Oracle’lar blok zincirine dış dünyadan gelen ve blok zincirinde hiçbir yerde bulunmayan, örneğin tek tek varlıkların güncel fiyatları gibi verileri sağlar.

Örnekler: Chainlink (LINK), Band Protokolü (BAND), iExec RLC (RLC)

DeFi proje tokenları

DeFi kripto para birimi grubu, kullanıcıların örneğin stacking, yield farming veya kripto para birimi kredilerinin yanı sıra stablecoin’lere erişebileceği DeFi protokolleri tarafından çıkarılan tokenleri içerir. Tokenların kendileri de çoğu zaman yönetişim içinde bir işleve sahiptir.

Örnekler: Aave (AAVE), Bileşik (COMP), Curve DAO Token (CRV)

NFT proje tokenları

Yine adından yola çıkarak, bu gruptaki kripto paraların değiştirilemeyen tokenlarla (NFT’ler) ortak bir yönü olacağı sonucuna varılabilir. Bu, NFT pazarlarından veya coin basma platformlarından gelen tokenleri içerir.

Örnekler: Blur (BLUR), Enjin (ENJ), Flow (FLOW)

GameFi proje tokenları

Oyun tokenları. Geliştiriciler genellikle oyunlar için 2 token yayınlar – biri yönetişim tokenı olarak hizmet eder ve yatırım için uygundur ve diğeri bir yardımcı token olarak hizmet eder, bu nedenle oyunun kendisinde para birimi olarak kullanılır. Bununla birlikte, oyuncular genellikle oyunda geçirdikleri zamanın bir ödülü olarak “ücretsiz” olarak alırlar ve dolaşımda giderek daha fazla sayıda bulunur, bu nedenle enflasyon nedeniyle değeri düşer ve yatırım için uygun değildir.

Örnekler: Axie Infinity Shards (AXS), Gala Games (GALA), BinaryX (BNX), Illuvium (ILV)

Metaverse proje tokenları

Metaverse projeleri, gerçek dünyaya mümkün olduğunca yakın olması amaçlanan sanal dünyalar inşa eder. Facebook metaverse yarışına Ekim 2021’de katıldı ve adını Meta olarak değiştirdi. Bu hamle genel olarak yatırımcıların metaverse ile ilgili projelere olan ilgisini artırdı.

Örnekler: Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Somnium Space (CUBE)

AI proje tokenları

Yapay zeka (AI) projeleri tarafından çıkarılan token trendi, Chat GPT veya Lensa AI gibi AI araçlarının yaygınlaşması ve büyük teknoloji oyuncularının bu sektöre yatırım yapmasının ardından 2023’ün başlarında kripto piyasasını sular altında bıraktı.

Örnekler: The Graph (GRT), SingularityNET (AGIX), Render Token (RNDR), Fetch.ai (FET)

Kripto para cüzdan tokenları

Kripto para cüzdanları da kendi tokenlarını çıkarmaktadır. Ledger ve Trezor gibi donanımsal olanlar bunu yapmaz, ancak yazılımsal olanlar yapar. Token’lar çoğunlukla cüzdana erişilen mobil uygulama içinde yönetişim ve avantajlar için kullanılır.

Örnekler: Trust Wallet Token (TWT), SafePal (SFP), Frontier (FRONT)

Depolama sunan servislerin tokenları

Google Cloud veya Amazon Web Services gibi merkezi bulut çözümlerinin bile merkezi olmayan veri depolama sunan merkezi olmayan rakipleri vardır.

Örnekler: Filecoin (FIL), Storj (STORJ), Arweave (AR)

Fan tokenları

Taraftar tokenları sahiplerine favori spor kulüplerinde çeşitli avantajlar sağlar. Özellikle, token satın alan taraftarlar oy hakkı, kulüp ürünlerinde indirim ve yarışmalara katılma ve heyecan verici ödüller kazanma fırsatı elde eder. Taraftar tokenları büyük spor etkinliklerinden önce de speküle edilebilir. Socios tarafından çıkarılırlar ve yerel kripto para birimi Chiliz (CHZ) ile kendi uygulamalarına, borsalarına ve blok zincirlerine sahiptirler.

Örnekler: Manchester City (CITY), Paris Saint-Germain (PSG), FC Barcelona (BAR)

Stablecoinler

Stable (stabil) + coin = Stablecoinler. Stablecoinler, diğer adıyla stabil coinler, değerlerini bir fiat para biriminin, en yaygın olarak 1$’ın değerine bağlı tutan tokenlardır. Güvenilir olmaları için para veya finansal piyasa araçları ile desteklenmeleri ve ayrıca herhangi bir zamanda para ile değiştirilebilir olmaları gerekir. Tether tarafından USDT, Paxos tarafından BUSD ve Circle tarafından USDC olmak üzere düzenlenmiş şirketler tarafından çıkarılırlar.

Sabit coinlerin merkezi olarak çıkarılması nedeniyle, bunları çıkaranlar bunları istedikleri zaman ve istedikleri kişiye dondurabilir ve bunu hükümet yetkilileri tarafından emredildiğinde yapabilirler. Merkezi olarak çıkarılan sabit coinlerin aksine algoritmik sabit coinler vardır; ancak bunlar en büyüğü olan UST’nin çöküşünden sonra topluluğun güvenini kaybetmiştir ve büyük borsalarda işlem yapmak için kullanılmamaktadır.

Örnekler: Tether (USDT), Binance USD (BUSD), USD Coin (USDC), Dai (DAI)

Sarılmış (Wrapped) tokenlar

Seçili kripto para birimlerini “paketleyebileceğinizi” ve bunların 1’e 1 paketlenmiş veya “sarılmış” bir versiyonunu alabileceğinizi biliyor muydunuz? Ama bunu neden yapasınız ki? Örneğin, Bitcoinlerinizi veya BNB’lerinizi Ethereum’daki DeFi protokollerinden birinde emanet ettirmek istediğiniz için yapmak isteyebilirsiniz. Daha sonra coinlerinizi kilitler ve sarılmış versiyonlarıyla takas edersiniz. Ancak, sarılmış tokenların “orijinal” Bitcoinler ve BNB’lerle hiçbir ilgisi olmadığını unutmayın. Onlar sadece ERC-20 token’larıdır ve değerlerine bağlıdır. Ve dikkat edin, bundan sapabilirler.

Örnekler: Wrapped Bitcoin (WBTC), Wrapped Ether (WETH), Wrapped BNB (WBNB)

Varsayılan olarak

Veri toplayıcılara göre 20.000’den fazla kripto para birimi mevcut. Bunların çoğu, sadece onları satın alanların parasını çalmak için yaratılmıştır. Bu nedenle, kripto para seçme konusunda deneyimli değilseniz, merkezi olmayan borsalardan alışveriş yapmaktan kaçınmalı ve yalnızca Binance, Coinbase veya Çek borsası Anycoin veya CoinBank gibi kanıtlanmış merkezi borsalarda listelenen varlıkları aramalısınız. Burada listelenen ve belirli kalite kriterlerini karşılayan yalnızca birkaç yüz kripto para birimi vardır ve bunlara yatırım yapmak çok daha güvenlidir.

Bir bütün olarak kripto piyasasının geleceği üzerine bahis oynamak istiyorsanız, en iyi seçenek çeşitlendirilmiş bir kripto para portföyü oluşturmaktır. Böyle bir portföyün en büyük kısmı genellikle BTC, ETH ve BNB gibi büyük piyasa değerine sahip kripto para birimlerinin yanı sıra yukarıda belirtilen tüm olası alan ve sektörlerden daha küçük miktarlarda geniş bir kripto varlık sepetinden oluşur.

Ancak tüm kripto paralar kategorize edilemez. Bazıları o kadar benzersizdir ki yukarıdaki gruplardan hiçbirine ait değildir. Örneğin, VeChain (VET) tedarik zinciri sorunlarını çözmeye çalışan bir şirkete aittir. Theta (THETA) ve TFuel (TFUEL) kripto paraları merkezi olmayan bir canlı yayın platformuna güç verirken, Basic Attention Token (BAT) ise kullanıcılarını reklamların sunulmasına izin verdikleri için ödüllendiren anonim bir tarayıcı tokenıdır.

Bu makaleyi beğendiniz mi?
1
0