Yazmaya başlayın ve arama sonuçları burada görünecektir...

TRY

Hisse senedi temettüleri nedir ve nasıl çalışır?

Tarafından yayınlandı
Hisse senedi temettüleri nedir ve nasıl çalışır?

Temettü, şirketin kârının hissedarlarına dağıtımını temsil eder ve şirketin yönetim kurulu tarafından belirlenir. Çoğunlukla üç ayda bir ödenir (için genellikle yıllık bazda). Temettü ödeyen şirketlerin adi hissedarları, temettü tarihinden önce hisse sahibi olmaları halinde ödemeyi alma hakkına sahiptir.

Temettü ödeyen hisse senetleri her gelir yatırımcısının portföyünün temelini oluşturur; ancak bunları yalnızca muhafazakar yatırımcılar veya emekliler için bir yatırım olarak görmeyin. Temettü hisseleri, yatırımcının yaşı veya mali durumu ne olursa olsun her portföyde bir yere sahiptir. Neden mi? Bileşik faiz.

Bu hisse senetlerinin ödediği temettüler yeniden yatırıldığında, yatırımcının serveti artar.

Yeniden ne kadar çok temettü yatırırsanız, o kadar çok hisseye sahip olursunuz ve ne kadar çok hisseye sahip olursanız, gelecekteki temettüleriniz o kadar büyük olur.

Bu arada, Santa Barbara Asset Management tarafından yapılan araştırmaya göre, temettü yeniden yatırımı, 1930’dan bu yana S&P 500 Endeksi’nin ortalama yıllık toplam getirisinin %40’ından fazlasını oluşturmuştur. Her on yılda farklı derecelerde fayda sağlanmıştır; ancak en büyük çıkarım, temettülerin uzun vadeli yatırımcı için gerekli olduğudur. Aynı zamanda, temettü hissesi yatırımcılarının güvenilmez temettüleri olan şirketleri seçmekten yalnızca temettü verimine odaklanmaya kadar yanlış yapabilecekleri pek çok fırsat mevcuttur.

Günümüzün temettü yatırımcısı, temettü ödeyen şirketin dayanıklılığına odaklanmalıdır. Örneğin, 2008 finansal krizi sırasında 120 şirket (S&P 500 endeksinde) temettüleri iptal etti. Sadece Mart 2020’de ise 90’dan fazla şirket temettüleri askıya aldı veya iptal etti.

Bazı şirketler 2020 sonuna kadar temettülerini eski haline getirmiş olsa da, Mart ayındaki temettü kesintileri temettü verimliliği yüksek olan şirketlere ilişkin şüpheleri artırmakta; zira bu durum temettünün sürdürülemezliği riskine işaret ediyor olabilir.

Peki temettü tam olarak nedir? Temettüleri araştırırken nelere dikkat etmelisiniz? Hisse senedi varlıklarınızdan temettü almak istiyorsanız önemli tarihler nelerdir? Tüm bunları ve daha fazlasını bu kapsamlı makalede öğreneceksiniz.

Temettü makale içeriği

Temettü nedir?

Bir temettü, halka açık bir limited şirketin kârından bir payın finansal ödemesidir. Temettüler bireysel hissedarlara – paydaşlara ödenir.

Pratikte bu, temettü ödeyen bir şirkette hisseniz varsa, her hisse için para alacağınız anlamına gelir.

Parayı ne sıklıkla ve ne kadar alacağınız, şirketin temettü politikasına ve şirketin kârına bağlıdır. Şirketin kendi temettü politikasına dayanarak, temettülerin üç ayda bir mi, altı ayda bir mi yoksa yılda bir mi ve ne kadar ödeneceğini belirleyecektir. Ancak, bu bilgiler elbette kamuya açıktır.

Şirketler genellikle üç tür temettüden birini öder:

  • Düzenli temettüler: Bu tür en yaygın olanıdır. Düzenli temettü ödeyen şirketler genellikle bunu zaman içinde tutarlı bir şekilde öderler. Bunu, temettü miktarını iyi ve kötü yıllarda sürdürülebilir olacak şekilde ayarlayarak yapabilirler. Düzenli temettüler genellikle üç ayda bir ödenir; ancak aylık, altı aylık veya yıllık olarak da ödenebilirler.
  • Özel Temettü: Bu temettü türü tek seferlik bir ödemedir. Bir şirket, bir dizi yüksek kârlı çeyrek geçirdiği veya bir varlık sattığı ve parayı hemen kullanmadığı için olağanüstü bir temettü ödemeye karar verebilir. Bazı şirketler de zaman içinde şirketin ticari faaliyetlerinde kullanmasına gerek olmayan fonlar biriktirdikleri için olağanüstü temettü öderler. Şirketler, hissedarlara nakit göndermeyi planladıklarını piyasaya bildirmek için genellikle olağanüstü temettüleri kamuoyuna duyururlar. Öte yandan, hissedarlar ödemenin yinelenen bir olay haline gelmesini beklememelidir.
  • Değişken temettü: Petrol ve gaz, kereste ve madencilik malzemeleri gibi emtia üreten şirketler bazen düzenli temettülere ek olarak değişken bir temettü ödemeyi tercih eder. Değişken temettüler oldukça sabit aralıklarla ödenme eğilimindedir; ancak miktar şirketin bir önceki çeyrek veya yıldaki kârına bağlı olarak değişir.

Yatırımcılar, temettü ödeyen şirketleri, şirketin hisse senedi fiyatına göre ödenen yıllık temettülerin değerine göre değerlendirir ve buna şirketin temettü verimi denir. Hisse başına yıllık 0,50 $ temettü ödeyen ve hisse başına 10 $’dan işlem gören bir hisse senedinin temettü verimi %5’tir.

Temettü verimi, yatırımcıların bir hisse senedine belirli bir miktarda yatırım yapmaları halinde ne kadar temettü kazanabileceklerini hızlı bir şekilde görmelerini sağlar. Bir hisse senedinin %5 getirisi varsa, yatırılan her 100 $ için 5 $, yatırılan her 1.000 $ için 50 $ vb. kazanacağınızı bilirsiniz. Temettü getirisi ayrıca hisseyi vadeli mevduat veya tahvil gibi getiri sunan diğer yatırımlarla karşılaştırmanıza da olanak tanır.

Değil

Uygulamada ödenen temettülere örnek: Devon Energy son yıllarda çeşitli türlerde temettü ödemiştir. Her üç ayda bir düzenli olarak hisse başına 0,11 ABD doları temettü ödemektedir. Bu seviyede belirlenmiş olmasının sebebi, enerji fiyatları düşük olduğunda bile şirket için bunu sürdürmek akıllıca değildir. 2020’nin sonunda Devon Energy, 300 milyon dolarlık petrol ve gaz varlığının satışının ardından yatırımcılarına 100 milyon dolar veya hisse başına 0,26 dolar tutarında olağanüstü bir temettü ödemiştir.

 

Ardından, 2021’in başlarında enerji şirketi sektörde bir ilk olan değişken temettü programını başlatmış ve o yıl hisse başına toplam 1,53 $ değişken temettü ödemiştir. Temettü ödemeleri düzenli veya şarta bağlı olabilir. Bir şirketin temettü ödemesindeki amacı genellikle hep aynıdır – işi büyütmek için gerekli olmayan fazla kârı hissedarlara iade etmek.

Her şirket temettü ödemez

Temettü ödenip ödenmeyeceği genel kurul kararına bağlıdır. Bu nedenle, şirket kârlı olsa bile kâr payı ödenmeyebilir.

Bu durum genellikle bir şirketin hala büyümekte olduğu ve şirketin karını artıracak ve teorik olarak gelecekte daha yüksek temettü sağlayacak daha fazla iş geliştirmeye yatırım yapmayı tercih ettiği durumlarda söz konusudur.

Ancak belki de yeni bir projeye başlamayı planlayan köklü bir şirket bile temettü ödememeye karar verebilir.

Bir yandan, hissedarlarına temettü ödemeyerek, şirket kesinlikle hissedarlarını memnun edecektir; ancak diğer yandan, şirketin gelişimine ve büyümesine gidebilecek fonları da kaybedecektir. Bu, şirketin kazandığı parayı daha iyi bir şekilde kullanamayacağı anlamına gelebilir.

Temettü ödemeyen tipik şirketler arasında teknoloji veya biyoteknoloji sektörlerindeki şirketler gibi yeni kurulan şirketler yer alır; çünkü bu şirketler gelişimin ilk aşamalarında olabilir ve araştırma-geliştirme (Ar&Ge), iş genişletme ve operasyonel faaliyetler için kar elde edebilirler.

Öte yandan, hangi şirketler genellikle temettü öder?

En iyi temettü ödeyenler genellikle büyük, köklü, kazançları öngörülebilir ve aşağıdaki endüstri sektörlerinde yer alan şirketlerdir:

  • Temel Malzemeler
  • Petrol ve Gaz
  • Bankalar ve Finansal Kurumlar
  • Sağlık Hizmetleri ve İlaç
  • Kamu Hizmetleri

Sınırlı ortaklıklar (MLP’ler) ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO’lar) olarak yapılandırılan şirketlerin hissedarlarına yasal olarak zorunlu temettü ödemeleri vardır. Bazı yabancı yatırım fonları da yatırım izahnamelerinde belirtildiği gibi düzenli temettü dağıtabilir.

Her hissedar için önemli günler

Temettü almaya hak kazanıp kazanmayacağınızı iki önemli tarih belirler. Temettü çıkış tarihi ve kayıt tarihi.

Duyuru tarihi

Şirket genel kurulunun temettü ödemesine ve temettü miktarına karar vermek üzere toplandığı tarihtir.

Kayıt tarihi

Temettü ödemesine hak kazanabilmek için kayıt tarihinde hissedarlar sicilinde olmak önemlidir. Bu tarih şirketlerin kendileri tarafından ilan edilir ve şirketten şirkete değişir.

Bu nedenle, temettü ödenmeden bir gün önce bir şirkette hisse satın almak, kar elde etmek ve hisseleri hemen tekrar satmak mümkün değildir.

Temettü çıkış tarihi

Kayıt tarihine ek olarak, şirketler ayrıca hissedarın artık bir temettü ödemesi alma hakkına sahip olmadığı ilk gün olan bir temettü çıkış tarihi de listeler. Bu nedenle hisseler bu tarihten ÖNCE satın alınmalıdır.

Bu tarihte veya sonrasında bir hisse satın alırsanız, temettü alma hakkınız olmaz ve temettü satıcıya gider.

Ödeme tarihi

Bir de ödemelerin yapıldığı ödeme tarihi vardır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu, temettünün hissedarların hesaplarına yatırıldığı tarihtir. Temettü çoğunlukla tutarın hesaba yatırılmasıyla ödenir; ancak bazı Çek hisseleri için temettünün banka havalesi yoluyla ödenmesi mümkündür.

Temettüler hisse fiyatını nasıl etkiler?

Bir temettü ödemesi hisse fiyatını etkiler ve fiyat yaklaşık olarak beyan edilen temettü tutarı kadar yükselebilir ve ardından temettü çıkış tarihinde alım satım başladığında benzer bir tutarda düşebilir. Örneğin, hisse başına 60$’dan işlem gören bir şirket, temettü çıkış tarihinde 2$’lık bir temettü beyan edecektir. Haber kamuoyuna duyurulduktan sonra, hisse fiyatı 62 $’a yükselebilir.

Temettü ödemesinin hisse senedi fiyatındaki değişim üzerindeki açıklanan etkisi garanti edilmez; ancak genellikle fiyat temettü çıkış tarihinde sadece temettü tutarı kadar ayarlanır.

Şirketler neden temettü öder?

Hissedarlar genellikle bir şirkete yaptıkları yatırımın karşılığı olarak temettü beklerler. Temettü ödemesi genellikle şirkete olumlu yansır ve yatırımcı güveninin korunmasına yardımcı olur.

Yüksek bir temettü beyanı, şirketin iyi durumda olduğunu ve iyi kar elde ettiğini gösterebilir. Ama aynı zamanda şirketin gelecekte daha iyi getiri sağlayacak uygun projelere sahip olmadığını da gösterebilir. Bu nedenle, nakit parayı büyümeye yeniden yatırmak yerine hissedarlara temettü ödemek için kullanır.

Tersine, uzun bir temettü ödeme geçmişi olan bir şirketin temettü kesintisi veya iptali açıklaması yatırımcılara başının dertte olduğu sinyalini verebilir. Örneğin, AT&T 1 Şubat 2022’de yıllık temettüsünü yarıya indirerek 1,11 dolara düşürdü ve hisse senedi o gün %4 değer kaybetti.

Ancak, temettü kesintisi veya hiç temettü ödememe kararı bir şirket için mutlaka kötü haber anlamına gelmez. Yönetimin, parayı uzun vadede hissedarlara getiriyi katlama potansiyeli olan yüksek getirili bir projeye yatırmak gibi bir planı olabilir. Ancak yönetimin şirketin temettü politikasındaki bu değişikliği uygun şekilde iletmesi gerekir.

Fon Temettüleri: İster tahvil ister hisse senedi fonu olsun, fonlar tarafından ödenen temettüler, bireysel şirketler tarafından ödenen temettülerden farklı şekilde işler.

Düzenli temettü ödemeleri mükemmel fon performansı olarak yanlış şekilde yorumlanmamalıdır. Örneğin, tahvillere yatırım yapan bir fon aylık temettü ödeyebilir; çünkü her ay faiz getiren varlıklarından faiz alır ve sadece faiz gelirinin tamamını veya bir kısmını fonun yatırımcılarına aktarır. Bir hisse senedi yatırım fonu, portföyünde tutulan hisselerin çoğundan elde edilen karlardan veya hisselerin bir kısmını satarak ve sermaye kazançlarını yeniden tahsis ederek temettü öder.

Temettü miktarı nasıl değerlendirilir?

Bir yatırımcı, bir şirketin temettüsü, sürdürülebilirliği hakkında daha fazla bilgi edinmek ve benzer şirketlerle karşılaştırmak için çeşitli yöntemler kullanabilir.

1. Hisse başına temettü (DPS)

Temettüyü her yıl artırabilen şirketler çok popülerdir. Hisse başına temettü (DPS) hesaplaması, bir şirketin belirli bir süre boyunca her bir hisse için dağıttığı temettü miktarını gösterir. Bir şirketin DPS’sini takip etmek, bir yatırımcının hangi şirketlerin zaman içinde temettülerini artırabildiğini görmesini sağlar.

2. Temettü Verimi

Finansal portallar, tarama siteleri veya aracılık platformları, bir şirketin temettü verimini listeler; bu, şirketin yıllık temettüsünün belirli bir tarihteki hisse fiyatına bölünmesinin bir ölçüsüdür.

Temettü verimi oyun alanını düzleştirir ve temettü hisse senetlerinin daha doğru karşılaştırılmasına olanak tanır: Üç ayda bir 0,10 $ ödeyen 10 $’lık bir hisse senedi (hisse başına yıllık 0,40 $), üç ayda bir 1 $ ödeyen 100 $’lık bir hisse senediyle (yıllık 4 $) aynı verime sahiptir. Her iki durumda da getiri %4’tür.

Verim ve hisse fiyatı ters orantılıdır – bir rakam yükseldiğinde diğeri düşer. Dolayısıyla, bir hisse senedinin temettü getirisinin yükselmesinin iki yolu vardır:

  • Bir şirket temettüyü artırabilir. 4 dolar temettü veren 100 dolarlık bir hisse senedi, temettüyü %10 artırarak yıllık ödemeyi hisse başına 4,40 dolara çıkarabilir. Hisse fiyatı değişmezse, getiri %4,4 olacaktır.
  • Temettü değişmeden kalırken hisse fiyatı düşebilir. 4 $ temettü veren 100 $’lık bir hisse senedi, hisse başına 90 $’a düşebilir. Aynı 4 dolarlık temettü ile getiri %4,4’ün biraz üzerine çıkacaktır.

Çoğu hisse senedi için en iyi kurallardan biri, %4 getirinin üzerindeki her şeyi dikkatle analiz etmektir; çünkü bu, temettü ödemesinin sürdürülemez olduğu anlamına gelebilir.

Bununla birlikte, bu %4 kuralının istisnaları vardır – özellikle, gayrimenkul yatırım ortaklıkları da dahil olmak üzere temettü ödemek için oluşturulan hisse senedi sektörleri. GYO’ların büyüme potansiyeline sahipken %5 ila %6 arasında güvenli bir getiri sağlaması alışılmadık bir durum değildir.

3. Temettü ödeme oranı

Temettülerin güvenliğini ölçmenin en hızlı yollarından biri, ödeme oranlarını veya net gelirin temettü ödemeleri için ayrılan kısmını kontrol etmektir. Eğer bir şirket gelirinin %100’ünü veya daha fazlasını ödüyorsa, temettü büyük olasılıkla risk altında olacaktır. Daha kötü zamanlarda, kazançlar temettüyü karşılayamayacak kadar düşebilir.

Genel olarak, yatırımcılar %80 veya daha düşük ödeme oranlarını ararlar. Bir hisse senedinin temettü verimi gibi, bir şirketin ödeme oranı da finansal web portallarında, tarama sitelerinde veya aracılık platformlarında listelenecektir.

Şirket temettüleri gerçekten o kadar önemli mi yoksa gerçek başka bir yerde mi yatıyor?

Merton Miller ve Franco Modigliani isimli ekonomistler bir şirketin temettü politikasının önemsiz olduğunu ve şirketin hisse fiyatı veya cazibesi üzerinde hiçbir etkisi olmadığını savunmuşlardır – yani yatırımcılar temettü miktarını hiç dikkate almamalıdır. Bir hissedar, şirketin temettü politikasına kayıtsız kalabilir.

Bu ekonomistlere göre, ister yatırımcının elde ettiği nakdi daha fazla hisse satın almak için kullanabileceği yüksek temettü durumu olsun, isterse de yatırımcının gerekli nakdi toplamak için hisseleri satabileceği temettü ödemesinin düşük olduğu bir durum olsun, yatırımcı için hiçbir şey değişmez.

Her iki durumda da, şirkete yapılan yatırımın değeri ile yatırımcının elindeki nakdin bileşimi aynı kalır. Bu nedenle Miller ve Modigliani, temettülerin önemsiz olduğu ve yatırımcıların firmanın temettü politikasıyla ilgilenmemesi gerektiği sonucuna varır; çünkü bağımsız olarak kendi temettülerini yaratabilirler.

Bununla birlikte, genel olarak, temettüler çoğu gelir yatırımcısı için cazip bir yatırım teşviki olmaya devam etmektedir; çünkü hissedarlar, hisseleri kendi kendine ek karlar ürettiği için hisselerini erken satmaya zorlanmamış olurlar.

Temettü nasıl alınır?

Temettü kazanmak için sadece bir şeye ihtiyacınız vardır – temettü ödeyen şirkette hisse sahibi olmak. Bu tür şirketlerin bir listesi için hisse listemize bakın.

Adım adım temettü alımı

  1. İlk önce bir broker ile bir hesap açmalısınız.
  2. Daha sonra hisseleri satın alacağınız parayı bu hesaba aktarmalısınız.
  3. Temettü ödeyen bir şirket seçin (burada bir liste bulabilirsiniz) ve hisselerini satın alın.
  4. Hisselerini en azından temettü çıkış tarihine kadar elinizde tutun, satmayın (nedeni için yukarıdaki yazıya bakın).
  5. Yaklaşık bir ay sonra, temettü çıkış tarihinde, temettüyü hesabınıza alacaksınız.
  6. Bu temettüyü banka hesabınıza çekebilir veya başka hisselere yatırabilirsiniz.

Son söz: kar payları özeti

Temettüler bir şirketin istikrarlı nakit akışına sahip olduğunu ve kâr elde ettiğini gösterse de, yatırımcılara yinelenen pasif gelir de sağlar. Temettü ödemeleri ayrıca bir şirketin içsel değeri hakkında fikir vermeye de yardımcı olabilir. Bu arada, temettü ödeyen yatırımlar arayan yatırımcıların hisse senedi, yatırım fonları ve borsa yatırım fonları (ETF’ler) dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri mevcuttur.

Bu makaleyi beğendiniz mi?
0
0

İlginizi çekebilir

Tartışma sonrası: 0 yorum

Tartışmaya katılın

Bu makale hakkında henüz kimse yorum yapmadı. Giriş yapın ve ilk siz olun! Fikrinizi yazın ve bir tartışma başlatın.