Yazmaya başlayın ve arama sonuçları burada görünecektir...

TRY

Altın Analizi – Altın talebi hala güçlü, fırsatlar henüz gelmedi

Tarafından yayınlandı
Altın Analizi – Altın talebi hala güçlü, fırsatlar henüz gelmedi

Altın son birkaç gündür büyük kayıplar yaşıyor. Yaklaşık üç ay süren bir rallinin ardından, bu altın boğaları için hoş olmayan bir değişiklik. Ancak altın piyasası kesinlikle son sözünü söylemedi. Bu üç aylık döviz kuru kazançlarının aslında bir anlamı var. Bu büyük bir gücün tezahürü ve asla göz ardı edilemeyecek bir güç.

Dolayısıyla altın bir önceki yılın en düşük seviyesine gerilese bile piyasada büyük alıcılar olduğu çok açık. Ve pozisyonlarını da koruyabilirler. Dolayısıyla, bugünkü analizin bir parçası olarak, yine bağlamı inceleyeceğiz ve ardından fiyat grafiklerine bakacağız.

Altın talebi son çeyrekte güçlü seyretmeye devam ediyor

Dolayısıyla 2022’nin son çeyreğinde altın talebi çok güçlendi. Grafikte gösterilen kayıtlı verilere göre, şimdiye kadarki en büyük hacimde altın satın alındı. Ve bu kez de merkez bankaları toplu alım yaptı. Daha önceki analizlerde, üçüncü çeyrekte merkez bankalarının son 50 yılın en büyük hacimli altın alımını gerçekleştirdiğini yazmıştım. Spesifik olarak, bu çeyrekte 445 ton altın satın alındı. Geçen yılın son çeyreğinde ise bu miktar 417 tondu. Ancak grafikte de görüldüğü gibi diğer sektörler de boş durmadı. Mücevherat 602 tondan fazla altınla başı çekti.

Tabloyu özetleyecek olursak, altın talebi 2022 yılı boyunca gerçekten çok güçlüydü. Tüm yıl boyunca yaklaşık 5.000 ton altın satın alındı. Son iki çeyrekte ise bu durum döviz kurları açısından da kendini göstermeye başladı. Yani talep güçlü kaldığı sürece, altın büyüme için elverişli bir ortamın tadını çıkarabilir.

Peki ya enflasyon?

Hala enflasyona bakmamız gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Ocak ayı enflasyonu piyasa konsensüsünün oldukça üzerinde gerçekleşti. Piyasalar %6,2’ye güveniyordu; ancak Ocak ayı için ölçülen değer %6,4 oldu. Böylece fiyat seviyesindeki büyüme yavaşladı. Ancak bu, yarım yıldan uzun bir süredir görülen en küçük yavaşlamaydı.

Bu da FED’in kısıtlayıcı politikasına sadık kalmaya devam edeceğini açıkça ortaya koyuyor. Daha doğrusu, faiz oranlarının yıl boyunca yüksek kalması muhtemel. Şimdiden en az bir FOMC üyesinden faizlerin birkaç yıl daha kısıtlayıcı seviyelerde kalması gerektiğini düşündüğünü duydum. Bu son derece şahin bir pozisyon. Ayrıca temel faiz oranında en az iki artırımın bizi beklediği de kesin. Ve bu 0,25 puanlık bir artış – daha fazlasını kaldırabileceklerini sanmıyorum.

Fiyat seviyesindeki düşüş hızının yavaşlaması mantıksal olarak FED için bir sorun. Perakende satış verileri de bu hafta açıklandı. Bunlar da aylık bazda %3 artış gösterdi. Konsensüs %1,8’di. Bunun anlamı basit. Faiz oranları gerçekten de piyasaların düşündüğünden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacak. Hisse senedi piyasası hala sözde pivotun birkaç ay içinde geleceğine dair bir tür trans halinde. Şahsen ben borsa beklentilerini makul bulmuyorum. Enflasyon kendi başına altın için olumlu bir faktör olsa da, bağlam ışığında olumlu değil. Halk arasında konuşulduğu üzere, altın fiyatını bastırıyor.

Altındaki sert düşüş

Tüm piyasanın durumunu daha iyi görebilmek için önce haftalık grafiğe bakalım. Görülebileceği gibi, altın fiyatı 1.950 $/ons’luk S/R (Destek/Direnç) bandının üzerine çıkmadı. Bunu yaparken, 2022 ve 2020 zirvelerinin döviz kuru seviyelerini test etmemiz için mantıklı bir şans vardı. Bu bizim için çok bilgilendirici olurdu. Sırasıyla, bu seviyelerin üçüncü bir testine döviz kuru tepkisini görmek istiyoruz. Ve bir kırılma olduğunda, bu muhtemelen bir yükseliş eğilimi olacaktır.

Ama bu henüz gerçekleşmedi. Aksine, daha da önce bir ret söz konusuydu. Hem de çok keskin bir şekilde. Büyük hacimli son derece düşüş eğilimli bir mum oluştu. Ve böyle bir şeyden sonra düşüş de devam etmekte. Hem de önceki döviz kuru genişlemesi gerçekten ikna edici görünmesine rağmen. Ve hala ikna edici Giriş bölümünde de belirttiğim gibi, bu piyasada güçlü bir alıcının faaliyet gösterdiğinin kanıtı. Ya da alıcıların.

Altın fiyatı büyük düşüşlerin ardından sınırlı bir süre için S/R seviyesi olan 1.890 $/ons’un altında konsolide oldu. Bu döviz kuru gelişmesinden piyasanın düşüşün devamı için hazırlandığı açıkça görülüyordu. Tipik bir ayı bayrağı. Ve bu gerçekleşti. Şu anda altın kuru S/R seviyesi olan 1.830$/ons’a doğru hızla ilerlemekte. Söz konusu seviye alıcılar tarafından kesinlikle savunulacaktır. Dahası, bu seviyenin altı kontrol noktası hacim profili. Bu nedenle savunmaya güvenmenin mantıklı olduğu güçlü bir seviyedir.

Yine de altın piyasasına oldukça eleştirel yaklaşıyorum. Şahsen ben altınla ancak S/R seviyesi olan 1.678$/ons ve altında ilgilenirim. Çünkü piyasanın FED’in 2022 kısıtlamalarının etkisini tam olarak hissedeceğini düşünmüyorum. Para politikası oldukça uzun bir gecikmeyle yürürlüğe giriyor. Bunu daha ilgili verilerde görmek en az bir yıl alabiliyor. Ve piyasalar hala bol miktarda likiditenin kendilerine aktığını gösteriyor.

Daha önceki analizlerimden birinde bunun sadece FED ile ilgili olmadığını belirttiğime eminim. ABD merkez bankası mantıksal olarak en önemlisi. Ancak daha önemli olanlar da var. Mesela verim eğrisi kontrolü denen bir mekanizmayı sürdürmek için finansal sisteme büyük miktarlarda likidite pompalayan Japonya Merkez Bankası. Bu, Japonya’da çoktan kayboldu.

Sonuç olarak

Kendi adıma konuşacak olursam, kısa vadede altın için daha çok aşağı yönlü bir yol gördüğümü söyleyebilirim. Daha doğrusu önümüzdeki aylarda. Ondan sonrası için ise oldukça kararsızım. Makroekonomik gelişmeler 2022 ortalarında beklenenden farklı bir dinamiğe sahip. Bu yılın başında ekonomik durgunluğu teyit eden çok daha fazla veri göreceğimize güveniliyordu. Bu nedenle resesyonun 2023/2024’e kadar tam olarak gerçekleşmeyeceği hipotezi güç kazanıyor ve bu tarihte altın tekrar ilgi odağı haline gelebilir.

Bu makaleyi beğendiniz mi?
0
0

İlginizi çekebilir

Tartışma sonrası: 0 yorum

Tartışmaya katılın

Bu makale hakkında henüz kimse yorum yapmadı. Giriş yapın ve ilk siz olun! Fikrinizi yazın ve bir tartışma başlatın.